Sałatka Cesar

cesar

Składniki

2 porcje
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy + do skropienia
  • 1/2 większej główki sałaty rzymskiej
  • 6 łyżek tartego parmezanu lub grana padano
  • 10 cm kawałek bagietki

Sos Cezar

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny (lub 1 łyżeczka octu winnego)
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire

Przygotowanie

  • Filet z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić na 4 części, doprawić solą i pieprzem oraz wysmarować oliwą. Rozgrzać patelnię (np. grillową lub zwykłą), położyć filety i smażyć przez ok. 4 minuty z każdej strony, w międzyczasie skrapiać mięso dodatkową oliwą. Odłożyć na talerz.
  • Na tę samą patelnię włożyć pokrojoną w kosteczkę bagietkę, zmniejszyć ogień do minimum i smażyć przez ok. 5 minut co chwilę mieszając, aż grzanki będą chrupkie. Odłożyć na talerz.
  • Przygotować sos Cezar: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny lub octem winnym oraz z sosem worcestershire. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać.
  • Sałatę rzymską opłukać, osuszyć, posiekać, wymieszać z połową sosu, wyłożyć do salaterek lub talerzy. Można doprawić solą w razie potrzeby.
  • Dodać pokrojonego kurczaka, skropić resztą sosu, posypać tartym parmezanem oraz grzankami.
Ten wpis został opublikowany w kategorii sałatki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *