Sałatka grecka
Składniki
4 porcje
- 2 pomidory
- 4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 250 g oryginalnego, greckiego sera feta
- 4 łyżeczki suszonego oregano
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, następnie pokroić na jeszcze mniejsze kawałki.
- Ogórki obrać (można pozostawić miejscami paseczki zielonej skórki), przekroić wzdłuż na pół a następnie na grubsze półplasterki.
- Cebulę cienko poszatkować. Oliwki przekroić na połówki.
- Wszystkie składniki umieścić w jednej większej salaterce lub w 4 mniejszych, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Na wierzchu położyć plasterki sera feta. Posypać suszonym oregano i polać oliwą. Można doprawić solą, ale ser feta jest już dość słony.
Ten wpis został opublikowany w kategorii
sałatki. Dodaj zakładkę do
bezpośredniego odnośnika.