Sałatka grecka

indeks

Składniki

4 porcje
  • 2 pomidory
  • 4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 250 g oryginalnego, greckiego sera feta
  • 4 łyżeczki suszonego oregano
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

  • Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, następnie pokroić na jeszcze mniejsze kawałki.
  • Ogórki obrać (można pozostawić miejscami paseczki zielonej skórki), przekroić wzdłuż na pół a następnie na grubsze półplasterki.
  • Cebulę cienko poszatkować. Oliwki przekroić na połówki.
  • Wszystkie składniki umieścić w jednej większej salaterce lub w 4 mniejszych, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  • Na wierzchu położyć plasterki sera feta. Posypać suszonym oregano i polać oliwą. Można doprawić solą, ale ser feta jest już dość słony.
Ten wpis został opublikowany w kategorii sałatki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *